Blowerdoor-test – trykprøvning af boliger

Vi måler og laver energiberegninger

Overvejer du at få udført en blowerdoor-test? Hos Arkitekttegnestuen Tauman har vi specialiseret os i trykprøvning af huse. Det kan være alt fra mindre huse til større erhvervsbyggerier.

Vi trykprøver boliger og ejendomme i bl.a. Kolding, Haderslev, Ribe og Esbjerg samt mange andre steder. Vi råder over alt det rette udstyr til trykprøvning, termografi og energiberegning, ligesom vi har kendskab til alle krav i forhold til bygningsreglement og energimærkning med videre.

Trykprøvning påviser utætheder i klimaskærmen

Der er mange gode grunde til at få lavet en blowerdoor-test. Den vil nemlig påvise, om du bruger for mange ressourcer på opvarmning af dit hus, eller om der er risiko for råd og fugt i husets bærende konstruktioner.

Varmen slipper ud, hvis huset er utæt. Det resulterer i en høj varmeregning og et stort CO2-udslip. Det kan endvidere føre til kuldebroer med træk, ligesom det kan give kolde gulve og vægge.

Husets samlede energiomkostninger og lufttæthed kan typisk ses i relation til hinanden. Et utæt hus er dyrt at varme op.

Dertil kommer, at utætheder i klimaskærmen kan medføre, at der trænger fugtholdig luft ud i konstruktionerne. Det skaber gode betingelser for skimmelsvamp og rådskader, og det kan føre til dyre skader på de bærende trækonstruktioner.

Hvordan fungerer en blowerdoor-test?

En blowerdoor-test er en trykprøvning af huset. Der monteres en maskine i døren (deraf navnet), som skaber over- eller undertryk i boligen på 50Pa. For at udligne trykket fra testen søger luft ind udefra, og dermed kan maskinen måle, hvor stor eller lille luftgennemstrømningen fra utætheder i klimaskærmen er.

Resultatet må ikke overstige 1,0 liter pr. sekund pr. m2 etageareal (ved bygningsklasse 2015/2018) og må ikke overstige 0,5 liter pr. sekund pr. m2 etageareal (ved bygningsklasse 2020). Er resultatet højere, skal utæthederne findes og tætnes.

For at finde frem til utæthederne skabes et konstant undertryk i bygningen, hvorefter utæthederne kan findes med et termisk kamera eller ved hjælp af røgampuller. Alle målinger udføres på grundlag af normen DS/EN ISO 9972:2015.

Når testen er udført, udarbejder en bygningssagkyndig en rapport, som viser, om huset har bestået eller har dumpet i kravet til tætheden.

Kontakt os for at høre mere om blowerdoor-testen eller for generel energivejledning om f.eks. energimærke-hus. Ring på telefon 28 57 54 00, eller skriv til e-mail kontakt@tauman.dk.

​​Vil du se mere af vores arbejde?

Følg med på vores Facebookprofil, hvor vi ofte poster billeder af vores spændende arbejdsopgaver.

Find vores kontaktoplysninger herunder.

Arkitekttegnestuen Tauman ApS

J. Lauritzens Pl. 3B

6760 Ribe

Klik her for rutevejledning

Kontakt os

Telefon: 6916 6760 E-mail: kontakt@tauman.dk

CVR: 38130536

Telefontider

Mandag - torsdag: 08.00 - 16.00

Fredag: 08.00 - 15.00

Lørdag og søndag: lukket