Blowerdoor-test – trykprøvning af boliger

Vi måler og laver energiberegninger

Overvejer du at få udført en blowerdoor-test? Hos Arkitekttegnestuen Tauman har vi specialiseret os i trykprøvning af huse. Det kan være alt fra mindre huse til større erhvervsbyggerier.

Vi trykprøver boliger og ejendomme i bl.a. Kolding, Haderslev, Ribe og Esbjerg samt mange andre steder. Vi råder over alt det rette udstyr til trykprøvning, termografi og energiberegning, ligesom vi har kendskab til alle krav i forhold til bygningsreglement og energimærkning med videre.

Trykprøvning påviser utætheder i klimaskærmen

Der er mange gode grunde til at få lavet en blowerdoor-test. Den vil nemlig påvise, om du bruger for mange ressourcer på opvarmning af dit hus, eller om der er risiko for råd og fugt i husets bærende konstruktioner.

Varmen slipper ud, hvis huset er utæt. Det resulterer i en høj varmeregning og et stort CO2-udslip. Det kan endvidere føre til kuldebroer med træk, ligesom det kan give kolde gulve og vægge.

Husets samlede energiomkostninger og lufttæthed kan typisk ses i relation til hinanden. Et utæt hus er dyrt at varme op.

Dertil kommer, at utætheder i klimaskærmen kan medføre, at der trænger fugtholdig luft ud i konstruktionerne. Det skaber gode betingelser for skimmelsvamp og rådskader, og det kan føre til dyre skader på de bærende trækonstruktioner.

Hvordan fungerer en blowerdoor-test?

En blowerdoor-test er en trykprøvning af huset. Der monteres en maskine i døren (deraf navnet), som skaber over- eller undertryk i boligen på 50Pa. For at udligne trykket fra testen søger luft ind udefra, og dermed kan maskinen måle, hvor stor eller lille luftgennemstrømningen fra utætheder i klimaskærmen er.

Resultatet må ikke overstige 1,0 liter pr. sekund pr. m2 etageareal (ved bygningsklasse 2015/2018) og må ikke overstige 0,5 liter pr. sekund pr. m2 etageareal (ved bygningsklasse 2020). Er resultatet højere, skal utæthederne findes og tætnes.

For at finde frem til utæthederne skabes et konstant undertryk i bygningen, hvorefter utæthederne kan findes med et termisk kamera eller ved hjælp af røgampuller. Alle målinger udføres på grundlag af normen DS/EN ISO 9972:2015.

Når testen er udført, udarbejder en bygningssagkyndig en rapport, som viser, om huset har bestået eller har dumpet i kravet til tætheden.

Kontakt os for at høre mere om blowerdoor-testen eller for generel energivejledning om f.eks. energimærke-hus. Ring på telefon 28 57 54 00, eller skriv til e-mail kontakt@tauman.dk.

​​Vil du se mere af vores arbejde?

Følg med på vores Facebookprofil, hvor vi ofte poster billeder af vores spændende arbejdsopgaver.

Find vores kontaktoplysninger herunder.

Arkitekttegnestuen Tauman ApS

Saltgade 10, 2 sal.

6760 Ribe

Klik her for rutevejledning

Kontakt os

Telefon: 6916 6760 E-mail: kontakt@tauman.dk

CVR: 38130536

Telefontider

Mandag - torsdag: 08.00 - 16.00

Fredag: 08.00 - 15.00

Lørdag og søndag: lukket